دندانپزشکی سیب

لمینت دندان

لمینت دندان چیست؟

از تعریف لمینت شروع می کنیم. روکش بسیاز نازک که با هدف درمانی یا زیبایی، روی دندان ها کار گذاشته می شود. از قدیم الایام بسیاری از مردم برای سفید تر و درخشان تر شدن دندانهایشان تلاش می کردند و راههای مختلفی را بدین منظور امتحان می نمودند. یکی از راههای موثر در این زمینه، در حال حاضر لمینت است. اما استفاده از این روش علاوه بر ایجاد زیبایی در دهان و دندان، باعث محکم تر شدن مینای دندان ها و استقامت آن ها هم می شود. همچنین این روش عیوب ظاهری دندان ها را می پوشاند که خود در جای خود بسیار مهم است و تاثیر زیادی در زیبایی فرد دارد. البته مزایای کلی این روش در جای خود توضیح داده خواهند شد و بیان موارد فوق صرفا جهت آشنایی بیشتر خوانندگان با این روش است.

انتخاب جنس مناسب کار معمولا با توجه به وضعیت دندانهای فرد توسط دندانپزشک پیشنهاد می شود، اما به طور کلی لمینت بیشتر از جنس پرسلن یا کامپوزیت رزین تهیه می شود. چرا که این ماده مقاومت بیشتری دارد. همچنین بازتاب نور پرسلن یا کامپوزیت، طبیعی تر به نظر می رسد. اجازه دهید صحبت های بیشتر در مورد جنس مواد، مزایا و خصوصیات آن، در جای خود داده شوند.

لمینت دندان

موارد کاربرد لمینت

لمینت امروزه طرفداران بسیاری دارد. چرا که به عبارتی با یک تیر، دو نشان محسوب می شود. استفاده کنندگان از این روش هم زیبایی ظاهری دهان و دندان های خود را بهبود می بخشند و هم  باعث استحکام بیشتر آن ها می شوند.

سعی می کنیم در این مطلب به مهم ترین سوالات و ابهامات موجود در ذهن شما راجع به لمینت پاسخ دهیم. اولین سوالی که به ذهن می رسد، این است که چه افرادی با چه بیماریهای دندانی، می توانند از این  روش استفاده کنند. پاسخ این سوال تا حدودی راحت و مشخص است. ابتدای مطلب گفتیم که لمینت علاوه بر اینکه یک راه درمانی برای دهان و درمان به حساب می آید، یک روش بهبود زیبایی نیز هست. یعنی حتی افراد، صرفا جهت بهتر شدن فرم لبخند و زیبایی ظاهری دندان ها و بدون بیماری یا هدف درمانی خاص هم می توانند از لمینت استفاده کنند. اما پیشنهاد ما این است که تشخیص نوع درمان را، که مثلا این روش باشد، یا پروتز و ایمپلنت و یا هر روش درمانی دیگر، به پزشک خود بسپارید.

مسلما پزشک معتمد با توجه به تجربه و علم و شناختی که دارد، بهتر می تواند روش صحیح درمان را تشخیص دهد. با این وجود، مهمترین موارد کاربرد لمینت را به شرح ذیل خدمتتان بیان می کنیم:

-زمانی که دندان هایتان تغییر رنگ داده اند و با روش های عادی نمی توان رنگ آن را بهبود بخشید، می توانید از این  روش استفاده کنید.

-اگر به هر دلیلی دندان های شما مخصوصا دندان های جلویی، کج شده باشند و یا ترک خوردگی و شکستگی داشته باشند، لمینت می تواند به شما کمک کند.

-مورد سوم زمانی است که کوتاه بودن برخی دندان ها به صورت طبیعی طرح لبخند شما را تحت تاثیر قرار داده باشد. در این مورد هم لمینت یک راه حل به حساب می آید.

-پر کردن فواصل دندانی نیز از مواردی است که معمولا در این روش مرتفع می شوند.

البته نمونه های فوق کاربردهای معمول استفاده از این روش به حساب می آیند و ممکن است موضوعاتی غیر از موارد فوق هم  باشد که پزشک برای برطرف کردن آنها پیشنهاد لمینت را بدهد.

گفتن این نکته هم لازم به نظر می آید که در هر یک از موارد مذکور، ممکن است راههای درمانی دیگری هم وجود داشته باشد، ولی در کنار آنها، این روش هم می تواند گزینه جدی به حساب آید.

رزرو وقت برای ایمپلنت دندان

در کلینیک سیب درمان حرفه ای و متفاوت را تجربه کنید
۰۲۱۳۶۰۱۱۰۰۰ دریافت مشاوره رایگان

مزایا لمینت دندان

اکنون نوبت به مزایای لمینت می رسد. استفاده از این روش مزایای زیادی دارد. موارد زیر را می توان از جمله مزایای آن برشمرد:

-بهبود لبخند و اصلاح برخی عیوب ظاهری جزء اصلی ترین مزایای آن به حساب می آید. درخشندگی و زیبایی دندان بعد از استفاده از این روش، ناخودآگاه باعث افزایش اعتماد به نفس شخص می شود.

-مزیت دوم به مدن زمان کوتاه انجام آن بر می گردد. بعد از پیشنهاد این روش توسط دندانپزشک و پذیرش آن توسط متقاضی، معمولا انجام آن در یک یا نهایتا دو جلسه انجام می پذیرد. یعنی بر خلاف تصور، در این روش نیازی نیست به صورت مکرر به دندانپزشک مراجعه نمایید. البته در صورت وجود برخی موارد خاص، ممکن است گاهی انجام این کار در بیشتر از دو جلسه انجام گیرد. ولی در حالت کلی انجام لمینت یک روش درمانی است که در مدت زمان کوتاهی انجام می پذیرد.

-سومین مزیت، دوام و ماندگاری آن است. لمینت در صورتی که به خوبی انجام پذیرد و فرد انجام دهنده توصیه های دندانپزشک را رعایت کند، به طور معمول، حداقل ۱۰ سال و یا حتی گاهی خیلی بیشتر دوام و ماندگاری دارد.

– لمینت همچنین مقاومت زیادی در مقابل لکه ها دارد. یعنی مانند برخی دیگر از درمان ها، رنگ دندان خیلی زود عوض نمی شود. البته کیفیت مواد استفاده شده نیز در این باره خیلی مهم است.

-همچنین لمینت جدا از سایر درمان ها انجام می گیرد. مثلا می توانید در کنار آن از ازتودنسی یا ایمپلنت هم استفاده کنید.

-آخرین مزیتی که در اینجا برای لمینت عنوان می کنیم، این است که این روش، فاقد دوره نقاهت خاصی است. البته باید توصیه های احتمالی پزشک بعد از انجام این عمل را جدی بگیریم، ولی نیاز به رعایت مدت زمان خاصی تحت عنوان ایام نقاهت، وجود ندارد.

 

 

موارد منع لمینت

در کنار موارد فوق شرایطی هم وجود دارد که لمینت در آن امکان پذیر نیست و یا دندانپزشک فرد را از انجام این روش منع می نماید. از جمله می توان به موارد ذیل اشاره کرد:

-افرادی که سطح مینای دندان آنها بسیار ضعیف است. دندانپزشک برای انجام لمینت، ابتدا سطح مینای دندان ها را بررسی می کند و در صورت اطمینان از استحکام مینای دندان، انجام این کار را پیشنهاد می دهد. بنابراین افرادی که سطح مینای دندان آن ها پایین است، بنا به تشخیص پزشک خود، باید به فکر روش های دیگر درمان باشند.

-گروه دوم افرادی هستند که لثه آنها از سلامت کافی برخوردار نیست و یا از بیماریهای لثه رنج می برند. برای این افراد  هم معمولا لمینت توصیه نمی گردد.

-دسته سوم افرادی هستند که پوسیدگی دندان آنها بسیار زیاد است. در این گروه هم لمینت نمی تواند خیلی موثر و کارساز باشد.

-آخرین گروهی که این روش درمانی دندان، برای آنها کارساز نیست، افرادی هستند که به بیماری دندان قروچه دچار هستند. توجه داشته باشید که لمینت در واقع یک ماده شکننده و حساس به شمار می روند و ساییدن مداوم دندان ها روی هم باعث آسیب جدی آنها می شود. بنابراین استفاده از این روش در افرادی که به بیماری دندان قروچه مبتلا هستند، خیلی دوام نمی آورد.

 

 

عوارض و معایب لمینت

مزایا، موارد کاربرد و نیز موارد عدم کارایی لمینت را گفتیم. نوبت به عوارض و مشکلات احتمالی آن می رسد. این روش علی رغم فوایدی که دارد، گاهی می تواند مشکلات و عوارضی هم داشته باشد. در ذیل برخی از معایب و عوارض احتمالی این روش را به صورت مختصر بیان می کنیم.

-از جمله معایب آن، این است که این روش درمانی، معمولا یک روش برگشت ناپذیر به حساب می آید و یا برگشت پذیری آن با مشکلاتی همراه است. یعنی وقتی شما لمینت دندانی انجام دهید، نمی توانید پس از مدتی پشیمان شده و آن را به راحتی عوض کنید. به همین دلیل پیشنهاد می شود، قبل از انجام آن، کاملا فکرهایتان را بکنید. البته نوعی خاصی از لمینت با نام لومینیرز وجود دارد که برگشت پذیر است و در صورت تمایل میتوان آن را برداشت. اما این روش، یک روش موضعی برای بهبود و درمان قسمت هایی از دندان که آسیب دیده به کار می رود. در ادامه مطلب با این روش هم بیشتر آشنا خواهید شد.

-همچنین امکان درمان مجدد دندان، به علت شکستگی یا لب پریدگی بعد از لمینت به شدت کاهش می یابد. این هم نقطه ضعف بزرگ به حساب می آید. دلیل این دو مورد این است که معمولا برای لمینت کردن باید مقداری از سطح دندان تراشیده شود.

-مشکل سوم به عدم انجام این کار توسط یک دندانپزشک حاذق می گردد. یک دندان پزشک بی تجربه می تواند خود لمینت را به یک مشکل اساسی دندانی تبدیل کند. چرا که در صورت عدم رعایت شرایط لازم استفاده از این روش، خود می تواند باعث پوسیدگی دندان شود.

-دندانها بعد از استفاده از این روش برای مدتی بسیار حساس می شوند. این حساسیت ها در مقابل گرما و سرما مخصوصا در روزهای ابتدایی بیشتر خودش را نشان می دهد. همچنین خوردن و جویدن غذا در روزهای ابتدایی خیلی خوشایند نخواهد بود، که این موضوع، در بیشتر موارد به برخی حساسیت های ایجاد شده توسط لمینت برمی گردد. البته همانطور که گفته شد، بیشتر این حساسیت ها موقتی است و معمولا بعد از چند روز برطرف می شوند.

-مورد بعدی که البته بسیار نادر است به برخی حساسیت های دائمی افراد برمی گردد. لمینت در واقع یک نوع عامل خارجی است که در دهان و روی دندان قرار می گیرد.  ممکن است برخی افراد نسبت به قرار گرفتن یک جسم خارجی روی دندان هایشان بسیار حساس باشند و نتوانند خود را با این عامل خارجی سازگار نمایند. این حساسیت های دائمی در مورد افراد کمی دیده می شود و در واقع نادر هستند.

-قیمت بالای آن را هم باید به همه موارد فوق افزود. لمینت یک روش درمانی نسبتا گران به حساب می آید. در بسیاری از موارد می توان از روش های ارزان قیمت برای درمان دندان استفاده کرد.

رزرو وقت برای ایمپلنت دندان

در کلینیک سیب درمان حرفه ای و متفاوت را تجربه کنید
۰۲۱۳۶۰۱۱۰۰۰ دریافت مشاوره رایگان

مراقبت های لازم پس از انجام لمینت

-اصولا مصرف نشاسته روی دندان اثر تخریبی بیشتری دارد. مخصوصا اگر بلافاصله پس از مصرف دهان و دندان شسته نشود. توصیه می شود بعد از لمینت در مصرف این مواد احتیاط لازم صورت گیرد.

-قهوه و چای و اصولا نوشیدنی های رنگ دار و مخصوصا نوشابه های گازدار باعث کاهش دوام لمینت می شوند. در مصرف آنها زیاده روی نکنید. بعد از مصرف متعادل و محدود آن ها هم، زدن مسواک فراموش نشود.

-رعایت منظم بهداشت دهان و دندان هم به عنوان یک توصیه همیشگی نباید فراموش شود. مخصوصا بعد از انجام لمینت این مساله اهمیت مضاعفی پیدا می کند.

مراحل کلی انجام و روش کار

با کاربرد، موارد منع، مزایا و معایب لمینت آشنا شدید. مطلب بعدی مراحل انجام آن است. اشاره کردیم که این روش، یک روش درمانی سریع است که اگر نکات لازم در آن رعایت شود، بیش از ۱۰ سال ماندگاری دارد. لمینت کلا در دو جلسه انجام می گیرد که جلسه اول آن هم بیشتر مشاوره و انجام کارهای مقدماتی است. البته تراش اولیه هم معمولا در همان جلسه اول انجام می گیرد. یعنی پس از اینکه استفاده از این روش، برای متقاضی قطعی شد، دندانپزشک می تواند در همان جلسه اول محل قرار گرفتن لمینت را مشخص و بتراشد.

مقدار تراش ارتباط مستقیمی با ضخامت لمینت تعیین شده دارد. بعد از تراشیدن و قالب گیری، مدتی را باید صبر کنید تا قالب آن شما آماده شود. این مدت می تواند از یکی دو هفته تا یکی دو ماه بستگی به دندانپزشک تان متغیر باشد. نگران نباشد. در این مدت دندانپزشک حتما یک راه حل موقت برای دندانهایتان خواهد اندیشید. بعد از آماده شدن قالب در جلسه دوم نوبت به نصب لمینت می رسد. برای نصب آن از چسب مخصوص استفاده می شود. دندانپزشک، همچنین ممکن است قبل از چسباندن، بنا به تشخیص خود کمی زبری روی دندان ایجاد کند، تا کار نصب بهتر و راحت تر انجام پذیرد. البته بستگی به امکاناتی محلی که مراجعه می نمایید، دندانپزشکان از روش های مختلفی مثل استفاده از اشعه های خاص، برای استحکام بیشتر استفاده می کنند که نباید نگرانی خاصی از این بابت داشته باشید.

انواع لمینت

گفتیم که لمینت را می شود به روش های مختلف تقسیم بندی کرد. از جنس مواد به کار رفته گرفته تا روش انجام کار. در ادامه قصد داریم انواع لمینت را بر اساس نحوه انجام کار معرفی کنیم. دندانپزشکان بر این اساس لمینت را به چهار نوع سرامیکی، کامپوزیتی، بدون تراش و لومینیرز دسته بندی می کنند. همانطور که از نام این تقسیم بندی مشخص است در این روش ها، علاوه بر نحوه انجام کار، مواد به کار رفته هم در هر کدام از این راهها متفاوت است. البته همه این نام ها قراردادی است و ممکن است این روش ها در جاهای مختلف نام های متفاوت داشته باشند. در هر حال سعی می کنیم نام های مختلف هر کدام را نیز در کنار توضیح هر نوع بیان کنیم.

از روش سرامیکی شروع می کنیم.

لمینت سرامیکی

این روش، به نام های دیگر از جمله روش غیر مستقیم و  پرسلن ونیر هم شناخته می شود. در لمینت سرامیکی از یک لایه نازک سرامیک استفاده می شود. قطر یا ضخامت سرامیک به کار رفته در این روش، دو برابر قطر پوسته تخم مرغ است. برای چسباندن این لایه نازک، ابتدا سطح دندان را تراش داده و سپس به کمک رزین، آن را روی سطح دندان می چسبانند. رزین نوعی چسب محکم است که در صنایع مختلف از جمله دندانپزشکی کاربرد دارد.

لمینت سرامیکی به عنوان بادوام ترین نوع محسوب می شود. در صورت استفاده از پزشک حاذق می تواند دوام و ماندگاری آن به ۲۰ سال هم برسد. ثبات رنگ در این روش هم از روش های دیگر بیشتر بوده و باعث می شود، تغییرات ایجاد شده از نظر زیبایی دوام بیشتری داشته باشند. با این وجود اگر لمینت سرامیکی آسیب ببیند، ترمیم آن بسیار مشکل و تقریبا غیر ممکن خواهد بود. در این گونه موارد باید لمینت مجددا تعویض گردد.

اصولا در روش لمینت سرامیکی از مواد مختلفی استفاده می شود و گاهی استفاده از این مواد ممکن است روش کار را تا حدودی تحت تاثیر قرار دهد. حتی گاهی لمینت سرامیکی را بر اساس مواد استفاده شده تقسیم بندی می کنند. به طور کلی  لیتیوم دی سیلیکات و عنصر زیرکونیا (زرگون) از موادی هستند که در این روش مورد استفاده قرار می گیرند. روش اول یعنی استفاده از عنصر لیتیوم دی سیلیکات، اگر چه بازتاب بهتری در برابر نور دارد اما مقاومت آن در برابر ضربه کمتر است.

البته گاهی در لمینت سرامیکی از بلوک سرامیکی تک رنگ استفاده می شود، که جلوه طبیعی دندان را به هم می زند. در این روش که به کادکام معروف است، بعد از اسکن کامل دندان و دهان، ابتدا لمینت به صورت مجازی وکامپیوتری طراحی و سپس روی بلوک کوچک سرامیک تراش داده می شود. در نهایت این سرامیک کوچک به دندان چسبانده می شود.

 

لمینت سرامیکی دندان

 

لمینت کامپوزیتی

در روش کامپوزیتی که به نام روش مستقیم لمینت هم معروف است، از پلیمر به عنوان لمینت استفاده می کنند. این مواد پلیمری طبیعی، از قبل در لابراتوار هم رنگ با دندان های طبیعی ساخته می شوند و با توجه به وضعیت دهان و دندان، روی محل های مشخص شده چسبانده می شوند. از این روش بیشتر برای پر کردن فواصل بین دندانی و بهبود فرم دندان ها استفاده می گردد. با توجه به اینکه جنس پلیمر از پلاستیک است، گاهی به این روش ترمیم یا لمینت پلاستیکی هم می گویند. لمینت کامپوزیتی معمولا یک روش برگشت پذیر است. یعنی در صورت شکستگی دندان بعد از نوع کامپوزیتی، امکان ترمیم مجدد دندان وجود دارد.

لمینت کامپوزیتی نسبت به روش سرامیکی مقاومت و دوام کمتری دارد. البته استفاده از این روش نسبت به روش سرامیکی ارزان تر است.

مواد به کار رفته در نوع کامپوزیتی، مواد همرنگ دندانی هستند که غالبا در مطب ساخته شده و نهایتا در یک یا دو جلسه (با توجه به حجم کار، بد فرمی ها و فواصل باز دندانی و…) روی دندان چسبانده می شوند. روش کامپوزیتی معمولا زمانی به کار می رود که بنا به تشخیص دندانپزشک نیازی به تراش دندان و حتی قالب گیری نباشد و کامپوزیت به صورت مستقیم روی دندان چسبانده می شود. چسباندن لایه کامپوزیتی به وسیله اشعه های مخصوص، روی مینای دندان انجام می گیرد.

لمینت دندان بدون تراش

نازک ترین لایه های لمینت در این روش مورد استفاده قرار می گیرند. تولید این لایه ها زمان بر است و گاهی ممکن است چند هفته به طول انجامد. چرا که این لایه ها در لابراتوارهای مخصوص و گاه خارج از کشور تولید می شوند. لمینت دندان بدون تراش، یک روش غیر تهاجمی به حساب می آید. یعنی نیاز به تغییر سطح دندان یا تراش آن وجود ندارد. روال کار به این صورت است که در جلسه اول دندانپزشک پس از بررسی پیشنهاد استفاده از این روش را به متقاضی داده و لمینت سفارش داده می شود. سپس در جلسه دوم لمینت روی دندان کار چسبانده می شود.

لومینیرز

عده ای این روش را متفاوت از لمینت تعریف می کنند. اما به نظر بسیاری از متخصصان، لومینیرز هم نوعی لمینت است. این روش، بیشتر برای اصلاح شکستگی ها و فرم دندان به کار می رود. به این ترتیب که لمینت های ساخته شده روی دندان های شکسته چسبانده می شوند و ظاهر آن ها را ترمیم می کنند. مزیت این روش این است که لومینیرز یک روش درمانی برگشت پذیر به حساب می آید و شخصی که از لومینیرز استفاده کرده هر وقت بخواهد می تواند آنها را از روی دندان های خود بردارد.

نکات نهایی

مطالب زیادی در مورد لمینت گفتیم. اما طبیعی است که هنوز هم ناگفته های زیادی در این باره وجود دارد. در ذیل سعی می کنیم، برخی نکات دیگری درباره استفاده از این روش که جای آنها در مطالب فوقانی خالی است، را عنوان کنیم.

-اگر چه در برخی روش های لمینت نیاز به تراش دندان وجود دارد، اما در روش های جدید، انجام آن بدون تراش هم امکان پذیر است.

– لمینت در بسیاری از موارد یک روش تهاجمی است و با درد همراه است. در بسیاری از موارد دندانپزشک ناچار است برای کاهش درد، از بی حسی های موضعی استفاده کند. همچنین لمینت گاهی با مصرف داروهای تسکین دهنده درد به مدت چند روز همراه است

– لمینت در حالت عادی، سن و سال خاصی را شامل نمی شود اما با توجه به تغییراتی که در حالت دهان و دندان و نیز فک تا ۱۸ سالگی رخ می دهد، معمولا دندانپزشکان این کار را برای افراد زیر ۱۸ سال توصیه نمی کنند.

-بعد از لمینت باید بیشتر مواظب دندان های خود باشید و از جویدن و گاز زدن میوه ها خودداری نمایید. با توجه به اینکه بعد از استفاده از این روش برای مدتی دندان ها بسیار حساس تر می شوند باید مواظب تغییرات محیطی دهان و دندان هم باشید. سرما و گرمای ناگهانی می تواند تاثیر سوئی روی دندان ها بگذارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تمامی حقوق مطالب برای دندانپزشکی سیب محفوظ است و هرگونه کپی برداری بدون ذکر منبع ممنوع می باشد.